Over het algemeen ben ik niet echt een boos persoon. Maar als vrouw zijnde spelen de hormonen nog wel eens mee. Ook onrecht kan mij nog wel eens triggeren.
Iedereen ervaart wel eens boosheid. Van de boosheid die je voelt als iemand je laat schrikken tot de boosheid van een oncontroleerbare woedeaanval.
Gelukkig kun je gewoon leren hiermee om te gaan! En daar lees je vandaag meer over.
Snelle tips:
- Adem bewust in en uit en sta even stil bij wat je voelt.
- Pak een momentje voor jezelf en stap uit de situatie.
- Probeer of het je nog lukt na te denken over de gevolgen van het uiten van je boosheid voor een ander en voor jezelf. Helpt het een ander? Helpt het jou?
- Vraag je af of de gedachten die in je opkomen wel kloppen en of ze passend zijn bij de situatie.
- Als je boos bent vanwege een situatie en je wilt je boosheid tegen iemand uiten, laat dan weten dat de boosheid niet naar de persoon in kwestie is gericht.
- Probeer je in te leven in een ander en relativeer. Die agressieve weggebruiker bijvoorbeeld. Waarom rijdt diegene zo fel? Is er misschien een noodgeval? Waardoor diegene snel naar huis moet.
- Vind een vorm van ontlading; boksen, iets kapot maken (wat ook kapot mag), kleien, dansen, etc. Je lijf staat namelijk in volle paraatheid en wilt zich ontladen.
- Schrijf op waarom je boos bent. Of, als het gericht is naar een persoon. Schrijf een hele boze e-mail met alles wat je zou willen zeggen en verstuur deze niet. (let op: ook niet per ongeluk!)
- Regelmatig boos? Houd een logboek bij en probeer zo inzicht te krijgen in wat je voelt, waardoor het veroorzaakt wordt en op welke momenten.
- Een goede nachtrust kan enorm bijdragen aan het beheersen van je woede. Ons lontje is nu eenmaal een stuk korter als we vermoeid zijn.
- Kom je er zelf niet uit, zoek dan hulp. Een huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste persoon.