Emoties hebben verschillende functies. Ze vertellen je iets over hetgeen dat je waarneemt en iets over jezelf. Je emoties kunnen ook verstoort raken, denk maar eens aan een depressie, traumatische gebeurtenis of burnout.

De ”Window of tolerance” van Siegel (1991) komt oorspronkelijk uit de traumatherapie, maar kan in meerdere situaties toegepast worden.

Zo werkt het

Je emoties schommelen gedurende de dag. Dit heeft te maken met hoe je je op dat moment voelt. Misschien ben je bijvoorbeeld moe of geïrriteerd. Allemaal hartstikke normaal. Je gevoel werkt nog altijd goed samen met je gedachten.

Als je ”Boven je raampje” zit betekent dit dat je in een soort ”fight or flight” reflex zit en je te gespannen bent om tot rust te komen. Dit kan zijn door een bepaalde gebeurtenis. Je krijgt jezelf niet gekalmeerd en hebt even geen ruimte voor andere mensen om je heen.

Wanneer je ”onder de raampje” zit ben je niet gespannen genoeg en ben je juist lusteloos. Ook dan is er weinig ruimte voor andere mensen om je heen.

Wat als je ”boven of onder in je raampje” zit

Je kunt je misschien wel voorstellen dat beide situaties niet ideaal zijn. Gelukkig duren beide situaties niet eeuwig, daar zijn je lijf en hersenen niet op gemaakt. Soms heb je alleen even wat tijd nodig en soms moet je ermee aan de slag, alleen of met een therapeut.

Als je graag zelf wilt proberen weer ”in je raampje” te komen, probeer dan eens de volgende stappen:

  1. Herkennen van spanning
  2. Onderzoeken van spanning en triggers
  3. Reguleren van spanning

Bronnen: Psychologie Vandaag