Heel simpel gezegd is omgekeerde psychologie bewust een bepaald standpunt innemen, zodat de ander het tegenovergestelde standpunt inneemt.
Een bekend voorbeeld is: Denk niet aan een roze olifant. Natuurlijk denk je dan wel aan een roze olifant. En zo zijn er talloze voorbeelden.


Omgekeerde psychologie in de opvoeding
Bij een kind wat s ‘morgens treuzelt met zich aankleden, kun je heel boos worden. Maar je kunt bijvoorbeeld ook zeggen: ”Ojee, ik moet moet boterhammen smeren. Ik wil jou vandaag heel graag aankleden, maar blijf wachten tot ik terug ben! Niet stiekem snel aankleden hé?”.
Juist als iets niet mag wordt het interessant en triggert het de nieuwsgierigheid. Natuurlijk werkt het niet altijd. Soms is een kind ook gewoon blij dat hij nog even kan treuzelen en niks hoeft te doen.

Niet alleen bij kinderen kan dit werken, maar ook bij volwassenen. We houden er allemaal niet van als iemand ons vertelt wat we moeten doen. Dan komt wel eens de kleine rebel in ons naar boven.

Omgekeerde psychologie op je werk
Stel een manager wilt cursussen laten plaatsvinden in de eigen tijd, in plaats van onder werktijd. Als dit wordt verteld tijdens een vergadering zal niemand zich meer opgeven voor een cursus. Maar als het gebracht wordt op de volgende manier, gebeurt er iets geks: ”Helaas komen binnenkort alle cursussen te vervallen. We hebben niet meer zoveel plekken als voorheen, maar wij hebben met veel moeite geregeld dat er na werktijd nog de mogelijkheid is tot een cursus. Wil je je opgeven, dan moet je snel zijn!”

Het aantal plekken zijn dan nog gelijk, maar de werknemers krijgen het gevoel dat ze iets wordt afgepakt. En voelen zich speciaals als ze toch nog bij het ”selecte groepje” mogen.


Bronnen: Verken je geest, startpagina