Een tijdje terug stond er op mijn werk een bijeenkomst gepland. Alle collega’s werden opgetrommeld en al snel hoorden we dat de kleine organisatie, waar vele van ons al jaren werkzaam zijn, wordt overgenomen door een grote organisatie.
Natuurlijk zag vrijwel niemand dit aankomen. En juist toen werd mij heel duidelijk dat iedereen anders omgaat met verandering.

Verwacht veranderingen

Het leven zit vol met veranderingen, gelukkig ook maar! Want soms pakt een verandering veel beter uit dan je in eerste instantie had verwacht. Het geeft een andere draai aan je leven en soms duurt het wat langer totdat je er de vruchten van plukt, maar ook dit heb je zelf in de hand.

  • Wees voorbereid. Sommige veranderingen kun je al zien/voelen aankomen. Lees je in over de nieuwe situatie en stel je vragen aan de juiste personen.
  • Heb je moeite met de verandering, ga dan voor jezelf na hoe de verandering is ontstaan. Had jij invloed op de verandering? Begrijp je waarom de keuzes zijn gemaakt?

Relativeer

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

  • Ga bij jezelf na waar de weerstand vandaan komt. Dan is het ook makkelijker er een oplossing voor te vinden.

Praat met anderen, maar wees kritisch

Het is soms heel makkelijk om tijdens een gesprek te blijven hangen in de emoties die je voelt. Je gaat er al snel over piekeren en hier schiet je natuurlijk niks mee op. Het is goed om je hart te luchten maar wees ook kritisch bij wie je dit doet. Iemand anders kan ervoor zorgen dat je na het gesprek een nog vervelender gevoel hebt, of kan je juist met een beter gevoel weg laten gaan.

  • Praat over de problemen die je ervaart in plaats van je gevoelens. Voor problemen zijn namelijk altijd oplossingen.

Wat heb je nodig?

Voorkom dat je in de slachtofferrol schiet en ga eens bij jezelf na wat jou op dit moment zou kunnen helpen.

  • Gun jezelf de tijd de nieuwe situatie te accepteren.

Nieuwe kansen

Verandering biedt ook nieuwe mogelijkheden en kansen die je in eerste instantie nog niet had gezien.

  • Investeer in je toekomst en steek er positieve energie in.
  • Laat het oude los. Het kan een gewoonte worden om hieraan vast te houden. Maar hoe vaker je dit doorbreekt des te beter leer je ermee omgaan.
  • Beweeg mee met de golven. Je bespaart een hoop energie door niet tegen de richting in te zwemmen en de situatie te accepteren.