Door een podcast werd ik eraan herinnert: Momento Mori. Een oud concept dat door de stoïcijnse filosofie weer populair werd.

Letterlijk vertaald betekent momento mori: ‘Denk eraan dat je moet sterven’. In oude filosofie werd de term vooral gebruikt om mensen te laten nadenken over hun leven en ze eraan te herinneren hoe kostbaar tijd is is een mensenleven. Socrates stelde dat filosofie niets meer is dan een ‘voorbereiding op de dood’.

Oefening
Tijdens coaching sessies wordt de volgende oefening wel eens gedaan. Iedereen krijgt een papieren meetlint van 100 centimeter. Eerst wordt gevraagd hoe oud je denkt te worden. Stel je denkt dat je 80 jaar oud zult worden, dan haal je 20 centimeter van de meetlint af. Vervolgens trek je het aantal centimeters dat gelijk is aan je eigen leeftijd eraf. In mijn geval zouden van die 80 cm nog eens 32 cm eraf gehaald moeten worden. Er blijft dan 48 cm over. Als je dan ziet wat je over hebt en hoeveel er al op de grond ligt kan dit een echte eyeopener zijn om bewuster te leven.

Levenskalender
Tim Urban ontwierp een ‘Levenskalender‘ waarin de levensjaren van een mensenleven en het aantal weken centraal staan. De lege blokjes kun je zelf invullen om te zien waar je staat.

Het doel is:

  • Visualiseren waar je nu staat in het leven.
  • Reflecteren over of jij je tijd goed besteed hebt in het verleden.
  • Je te laten zien dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven (en blokjes).
  • Relativeren. Elk blokje is een nieuwe week en een nieuwe kans om je leven te veranderen.