Wat doe jij als er weer eens een bord kapot valt, weggooien? Dat is wel het makkelijkste. Maar er is ook een manier om je servies op een bijzondere manier op te lappen. Namelijk, met Kintsugi.
De letterlijke vertaling van het woord Kintsugi is goudverbinding.
In plaats het kapotte servies weg te gooien of te herstellen met doorzichtige lijm, kun je er namelijk ook voor kiezen om deze breuken te benadrukken. Met goud, zilver of platinum. De breuken worden dan onderdeel van de geschiedenis van het object.
Kintsugi ontstond in de 15e eeuw toen een Japanse keizer zijn favoriete kapotte Chinese theepot opstuurde naar China, om deze te laten maken. Eenmaal gemaakt was het resultaat niet zoals hij wenste.
Hij gaf de opdracht een andere methode te bedenken, die ervoor zou zorgen dat zijn theepot er weer mooi uitzag. De barsten werden benadrukt met Urushi lak, afkomstig uit de Aziatische lakboom en goudpoeder.
De diepere gedachte hierachter is dat littekens een mooie manier zijn om onze overwonnen moeilijkheden te laten zien. Door de littekens te vullen met iets waardevollers, zoals goud, laten we onze trots zien.
Als je dit zelf ook eens wilt proberen, zijn er Kintsugi repairkits te vinden van ongeveer 25 euro. Je kunt natuurlijk ook een hobby winkel binnen lopen en voor minder geld een andere oplossing vinden.
Wanneer mij weer eens een bord kapot valt, (wat regelmatig voorkomt) gooi ik deze niet meer meteen weg. Grote kans dus dat er over een aantal jaren een glimmende serviescollectie in mijn kast pronkt!
Bronnen: Paradijsvogelsmagazine, Reisvangeluk