Het is niet altijd feest en de ene persoon gaat daar beter mee om dan de ander. Als je een groot aanpassingsvermogen hebt en een talent hebt voor iets positiefs maken van iets negatiefs, dan heb je een goede veerkracht. Er zijn gelukkig ook wat manieren om je veerkracht te vergroten als je soms nog merkt dat je bijvoorbeeld weer staat te schelden om niks.

Tips: 

 • Op je tanden bijten en door
  Soms gebeuren vervelende dingen en je moet ook accepteren dat dit erbij hoort. Lijden en pijn horen bij het leven en het leven is je niks verschuldigd. Je hoeft niet in de slachtofferrol te kruipen want je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.
  Heb je te hoge verwachtingen, stel deze dan bij. En heb je te grote problemen, zoek dan hulp.
 • Je energie
  Hoe staat het met je energie en de balans tussen werk en privé? Merk je dat je veel stress hebt? Waar komt deze stress dan vandaan? Waarvan krijg je energie en wat kost energie. Pas dit zoveel mogelijk aan op je behoeften en zorg voor genoeg ontspanning.
 • aanvaard jezelf
  jezelf vergelijken met anderen kost veel energie en heeft ook nog eens totaal geen zin. Aanvaard liever wat je niet kunt veranderen.
 • Elke stap is er één
  hoe klein dan ook.
 • Focus je niet constant op het probleem,
  Wat je aandacht geeft, groeit. Vraag je af of de gedachten jou helpen of je schaden en maak dan telkens de keuze. Ook dit komt goed of gaat voorbij. Focus op waar je dankbaar voor bent en stel doelen.
 • Zorg voor een netwerk
  Als je investeert in je vrienden en familie kunnen ze je altijd uit de put halen als je het écht nodig hebt.

Bronnen: Toff Loopbaanadvies, Mentaal Onderhoud.