Ikigai is de passie die ervoor zorgt dat je met plezier je leven leidt, ook wel de reden voor je bestaan. 

Om deze passie te kunnen behalen moet het de volgende waarden hebben:

 • Je houdt ervan
 • Anderen hebben er baat bij
 • Je kunt ervoor betaald worden
 • Je bent er goed in


Maar hoe kun je daar nu achter komen? De volgende tips kunnen je helpen zélf je Ikigai te vinden:

 1. Je kinderdromen
  Als kind denk je veel minder in problemen en waarschijnlijk had je als kind hele grote dromen. Het is goed hier eens bij stil te staan. Wat zou je doen als je geen angst had voor de meningen van anderen, of voor het financiële aspect.
  Ook is het goed om te noteren welke vakken op school je vroeger vervelend vond, maar ook welke taken en klusjes je tegenwoordig liever vermijdt. Schrijf er ook meteen bij wat er nu zo vervelend aan is!
 1. Vaker ja zeggen
  Soms kiezen we ervoor dingen niet te doen omdat ze buiten onze comfortzone liggen. Hierdoor blijf je in je eigen ‘‘veilige bubbel’’. Dit kan ervoor zorgen dat je nieuwe ontdekkingen over jezelf misloopt. Nieuwe dingen proberen is dus een hele goede manier om je Ikigai te vinden.
 1. Mindfulness
  Wanneer je denkt je Ikigai gevonden te hebben, richt daar dan je volledige aandacht op. Dit kan door middel van verschillende meditatietechnieken.
 1. Geduld en actie
  Volgens Japanse traditie kost het minstens 10.000 uren om excellent te worden ergens in. 1 uur voor de introductie, 10 uur voor het vergaren van uitgebreide kennis, 100 uur voor het bereiken van een gemiddeld niveau, 1000 uur om expert te worden en 10.000 uur om meester te worden van de materie.
 1. Hulp van een mentor
  Genieën worden niet geboren maar gemaakt. Iemand die dezelfde passie deelt of meer ervaren is kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het beste in jou naar boven wordt gehaald.  Wanneer je nog geen mentor hebt zijn er andere manieren. Zo kun je iemand van YouTube gebruiken als inspiratie, je kunt interviews en artikelen lezen over iemand die zich heeft ontwikkeld in dezelfde materie en je kunt zoeken naar forums op het internet waar mensen met dezelfde interesses zich hebben verzameld. 
 1. Bestudeer
  Bestudeer voorbeelden uit dezelfde categorie uitgebreid en noteer voor jezelf wat je daar nu zo bewonderenswaardig aan vindt. Ook kan het goed zijn na te gaan wat je zwakke punten zijn. Maak een lijst van de beste kenmerken.
 1. Evalueren
  Probeer maandelijkse haalbare doelen te stellen en deze te behalen. Ga iedere maand na waarom ze wel of niet behaald zijn. Stel eventueel je doelen bij.


Meer informatie kun je vinden in het boek “Vind je Ikigai” van Frances Mirallas en Héctor García.
Verkrijgbaar: bol.com Prijs: €15,99