We doen gedurende de dag ontzettend veel op de automatische piloot. Dat is ook goed, want als je iedere dag moest nadenken over bijvoorbeeld het poetsen van je tanden zouden de bijbehorende prikkels je veel te veel energie kosten.

Een nieuwe gewoonte inbouwen kan heel moeilijk zijn, maar eenmaal deel van je routine kan het zorgen voor veel meer rust. Vandaag lees je meer over hoe je dit kunt doen middels de habit-loop.

Waarom een vaste routine

Misschien gaan bij jou je nekharen al rechtop staan bij woorden als routine en gewoontes en krijg je al meteen associaties met een enorm burgerlijk en saai bestaan. Dat kan natuurlijk, iedereen is anders! Maar bij veel mensen komt er een bepaald punt in hun leven dat er toch behoefte aan is.

Het heeft namelijk ook voordelen:

  • Een routine kan voordelig uitpakken voor je gezondheid. Denk maar eens aan de dag beginnen met water, op vaste dagen sporten, altijd groenten eten tijdens het avondeten en een bepaald stappendoel halen.
  • Het bespaart je tijd. Wanneer je bijvoorbeeld een vaste ochtendroutine hebt; elke dag het zelfde ontbijt, daarna de hond uitlaten en dan je e-mail controleren, blijf je niet in bed zonder doel scrollen op je telefoon. Je hebt een doel om dingen te doen. The early bird catches the worm.
  • Doordat je meer tijd overhoudt is er meer ruimte over voor creativiteit, in welke vorm dan ook.
  • En natuurlijk kan het je een hoop chaos en dus stress besparen.

De habit-loop

De habit-loop bestaat uit drie onderdelen:

  • De cue. Wat is jouw wens? Wat zou je graag in je routine willen inbouwen? Wat maakt je jaloers? wat triggert je?
  • De routine. Wat is de daadwerkelijke routine? Denk eraan dat je begint met kleine stappen en pas uitbreidt als het ook ├ęcht in je systeem zit.
  • De reward. Wat levert het je op? Wat haal je eruit voor jezelf en gun je jezelf een beloning als je de routine volhoudt?