Vroeger op de basisschool moesten we na een tekst begrijpend lezen altijd een woordspin (spinnenweb) maken. En eigenlijk kwam die woordspin altijd maar terug. Ook als ik mijn gedachten voor mezelf even wilde ontrafelen, maakte ik weer zo een woordspin. Later leerde ik meer manieren kennen voor het visueel maken van gedachten.

Onthouden, groeperen, classificeren en samenvatten
Deze schema’s zijn een handige manier om veel informatie of complexe informatie in een overzicht te plaatsen.

Bijvoorbeeld: Je wilt graag met je gezin op vakantie, maar jullie weten nog niet waar de reis naartoe gaat of wat de wensen zijn van iedereen.

Volgorde aangeven, ordenen van ideeën
Een bekende tool voor het uitwerken van een cyclus is de P(plan)D(do)C(check)A(act) cyclus. Hierin staat het verbeteren van een proces centraal. Flow charts worden in het bedrijfsleven regelmatig gebruikt om een proces te visualiseren of om fouten in het proces te vinden.
De tijdlijn kun je bijvoorbeeld gebruiken bij het schrijven van een verhaal. Je brengt zo eerst inzichtelijk welke gebeurtenissen er wanneer gaan plaatsvinden voordat je het uitwerkt.

Verbanden aantonen, oorzaak-gevolg
Een mindmap is een krachtige tool bij het brainstormen. Je wordt uitgedaagd om te blijven associëren. een brug en een visgraat diagram laten ontzettend duidelijk zien hoe oorzaak en gevolg met elkaar in verband staan.

analyseren, idee of concept opdelen
De Y-kaart en Tkaart laten in de afbeelding al goed zien hoe je ze kunt gebruiken. Het Venn diagram laat twee relaties zien en hoe zij overeen komen.