We kennen het allemaal wel, je bent zó lekker bezig dat je ineens een paar uur van je dag kwijt bent. Heerlijk! Je bent goed opgeschoten en het was zelfs leuk om de taak uit te voeren. Grote kans dat je in een mentale toestand zat, die ook wel Flow wordt genoemd.

Wanneer je in een flow zit heb je een duidelijk doel, een hoge concentratie, ga je volledig op in een activiteit en is er een enorm intrinsiek belonend gevoel. 

Maar hoe raak je nu in een flow?
Er moet genoeg uitdaging zijn in de opdracht en de juiste vaardigheden moeten hierop aansluiten. Is de uitdaging te groot, en dus te moeilijk? Dan raak je niet in een flow.

Vaardigheden kun je gelukkig gewoon ontwikkelen. In het begin is alles moeilijk, maar veel kun je leren. Zo waren er in je huidige beroep of bij een ontwikkelde hobby vast dingen ingewikkeld in het begin, die nu makkelijker zijn geworden.

Wanneer een taak net niet té moeilijk is, ervaar je een gevoel van succes als het dankzij je inspanningen toch lukt. Ook dit draagt bij aan het bereiken van een flow.
Vervolgens mag er geen afleiding zijn. Muziek mag, zolang dit niet je aandacht verstoord.

Het is interessant om bij jezelf na te gaan of je wel eens in een flow zit, wanneer dit gebeurt en hoe dit tot stand is gekomen. Uiteindelijk helpt het je op een prettige manier je doelen te bereiken.


Bronnen: Cliendo, Toolshero