Socrates was een Atheense filosoof die ongeveer 2500 jaar geleden leefde. Hij liep de markten en pleinen af om te filosoferen met iedereen die hij tegenkwam.
Hij was ontzettend nieuwsgierig, wilde leren van anderen en stelde dus ook heel veel vragen. Niet alleen wilde hij veel leren, maar hij stelde ook kritische vragen. Waardoor zijn gesprekspartners hun vastgeroeste idee├źn konden loslaten.

Voor Socrates stond communicatie centraal. Voor sommige gesprekspartners kwam zijn ”testende” manier van vragen vooral opdringerig over. Daarom was hij niet bij iedereen geliefd.

Hij vroeg bijvoorbeeld aan iemand de definitie van het woord ”moed”. Als hij het antwoord gehoord had, gaf hij een tegenstelling, wat ook bestempeld kan worden als moed. De ander wist dan dat niet alles wat hij dacht te weten, ook daadwerkelijk de waarheid is. Het was niet Socrates zijn bedoeling om iemand zich dom te laten voelen, maar om snelle uitspraken te voorkomen.

Uiteindelijk is dit zijn dood geworden. Hij was veroordeeld tot het drinken van de gifbeker wegens het ”verpesten van de jeugd”.

Bronnen: Wiss, E. (2020) Socrates op sneakers. Veen Bosch & Keuning uitgevers, Wikipedia, Filosofie.