Hoeveel échte vrienden heb jij? En hoeveel gewone vrienden? En hoeveel kennissen? Robin Dunbar bedacht in 1993 een wiskundige formule om dit te berekenen. Ondertussen wordt deze nog steeds veelal toegepast in de wetenschap.

Wie behoren tot de groep
Volgens Dunbar kan een mens met gemiddeld 150 personen een betekenisvolle relatie onderhouden. Deze groep is opgedeeld in verschillende categorieën:

 • De innerkring
  Dit zijn de 5 personen die het meest dichtbij je staan. Te denken valt aan vrienden/familie.
 • De cirkel van 15
  De vorige vijf personen horen hierbij, plus nog eens een aantal mensen die je vertrouwd en die je kunnen ondersteunen als het nodig is.
 • De groep van 50
  Dit is een groep, wederom aangevuld vanuit de vorige groepen met mensen die je vaak ziet of tegenkomt.
 • De groep van 150
  Dit is de groep die je niet zo vaak ziet, maar die je bijvoorbeeld wel zou uitnodigen voor een groot feest.

Een grotere groep relaties kan ons brein volgens dit onderzoek niet onderhouden. Het deel van de hersenen wat hierover gaat is de neocortex. Dit is de bovenste laag bij de twee hersenhelften. Niet alleen onderzocht Robin Dunbar de neocortex, ook deed hij onderzoek naar de grootte van prehistorische stammen en onderzocht hij het gedrag van primaten (apen).

Social media
Hoe zit het dan met de grote groep mensen die meer dan 150 vrienden heeft op Social Media? Volgens Dunbar valt iedereen boven de 150 uit de groep van betekenisvolle relaties. Zo niet, dan zullen de relaties veel minder betekenisvol zijn.

Bronnen: Gratis dating tips, Happonomy.