De Pomodoro techniek is een relatief makkelijke techniek die gebruikt kan worden om ervoor te zorgen dat je effectiever omgaat met je werk, een taak of met het studeren. Ik heb deze techniek regelmatig toegepast in mijn werk als persoonlijk begeleider.

Mocht je deze methode ook voor jezelf willen toepassen, dan raad ik je aan je ook eens te verdiepen in de bewezen effectiviteit.

Stappen:

 1. Maak eerst een lijst met de taken die je vandaag af wilt krijgen. Door deze op te schrijven blijven deze niet in je gedachten. Zet de meeste urgente/complexe taken bovenaan.
 2. Kies uit deze lijst één taak.
 3. Zet je timer op 25 minuten.
 4. Focus je nu volledig op de taak. zonder afleiding. 
 5. Stop meteen als de tijd voorbij is!
 6. Mocht er iets zijn wat het voor jou moeilijk maakte je volledig te concentreren op je taak, noteer dit dan.
 7. Neem een pauze van 5 minuten. Beweeg even, drink even wat, maak een rondje social media. Gebruik deze tijd waar je op dat moment behoefte aan hebt,
 8. Ga weer terug aan het werk en herhaal voorgaande stappen.

Elke vierde ‘’pomodoro’’ (na twee uur werken) neem je een langere pauze van 15-30 minuten.

Tips:

 • Mocht je tijdens je taak nog iets invallen wat je eigenlijk ook nog vandaag wilde doen, schrijf dit dan helemaal onderaan de takenlijst.
 • De neiging om social media te checken? Blokkeer deze gedachte.
 • In plaats van te noteren wat jou belemmerde tijdens het uitvoeren van je taak (stap 6), kun je ook turven hoe vaak je afgeleid werd. In het begin zullen dit veel streepjes zijn, later zul je merken dat dit steeds minder wordt.
 • Wanneer er afleiding komt van buitenaf (iemand vraagt is aan je of begint tegen je te praten), Leg dan uit dat je nu geen tijd hebt en even later (in je pauze) even informeert of onderhandel kort over een geschikter moment.
 • Houd je precies aan de 25 minuten. Mocht je taak al klaar zijn binnen de 25 minuten, ga dan meteen door aan de volgende taak. Is de taak nog niet af? Geen probleem, tijdens je volgende pomodoro ga je gewoon verder.