In een recente studie werd millenials gevraagd wat hun grootste levensdoel was. Meer dan 80% gaf als antwoord: rijk worden. En nog eens 50% van diezelfde jongeren gaf als antwoord: beroemd worden. The Harvard Study of Adult Development begon in 1938 in totaal 724 mannen te volgen voor 75 jaar, om te ontdekken wat nu ├ęcht gelukkig maakt.

Meestal halen zulke onderzoeken de tien jaar nog niet eens. Mensen willen niet meer meedoen aan het onderzoek, het geld raakt op, de onderzoekers hebben er geen zin meer in of de onderzoekers overlijden zonder dat het onderzoek wordt overgenomen. Om maar even aan te geven hoe bijzonder het is dat wij deze gegevens hebben!

De twee groepen
De mannen van het onderzoek werden verdeeld in twee groepen. de eerste groep waren 1e jaars Harvard studenten. Tijdens de 2e wereldoorlog behaalden zij hun diploma. De meesten gingen daarna het leger in.

De tweede groep waren jongens uit de armste wijken van Boston. zij waren gekozen vanwege hun benadeelde gezinssituaties, vele van hun hadden niet eens stromend water in huis.

Het onderzoek
Het onderzoek bestond uit medische onderzoeken (medische gegevens van de huisarts, hersenscans, bloedonderzoeken) en interviews met de jongens, hun ouders, hun vrouw en kinderen. Pas een decennium geleden werden ook de vrouwen van deze mannen uitgenodigd voor deel te nemen aan het onderzoek, eindelijk!

Het resultaat
Nu zijn jullie vast benieuwd naar het resultaat van het onderzoek. En het is heel simpel. Goede relaties houden ons gezond en gelukkig. De sociale connectie doet ons goed en eenzaamheid doet ons absoluut geen goed. De mensen die zich eenzaam voelden waren minder gelukkig, hadden al heel vroeg een minder goede gezondheid, de werking van de hersenen verminderde en zij leefden minder lang.

Het gaat hierbij niet om het hebben van een grote vriendengroep, of een relatie. Maar het gaat juist om de kwaliteit van de relaties met de mensen die je liefhebt. Een ongezonde relatie of veel drama is ontzettend ongezond voor onze gezondheid.

De onderzochte mannen die op hun 50ste tevreden waren over hun relaties en sociale leven, waren uiteindelijk het gezondste op hun 80ste.

Conclusie
Investeren in vriendschappen, familie en je partner vergroot je kansen op een gelukkig, gezond en lang leven enorm!

Bron: TEDx Talks