Juist in de drukste tijden is er de grootste behoefte aan rust. Bryant McGill zei het treffend: Your calm mind is the ultimate weapon against your challenges.” 

In TED’s ”How to be a better person” worden 6 types van rust omschreven die iedereen nodig heeft.

 1. Psychische rust (passief of actief)
  Je kunt hierbij denken aan yoga, een massage nemen of juist een dutje doen.
 2. Mentale rust
  Als je merkt dat je snel geïrriteerd raakt en veel dingen vergeet denk je misschien dat je toe bent aan vakantie. Maar iedere twee uur een korte pauze nemen kan er al voor zorgen dat je eraan herinnert wordt om rustig aan te doen. Veel last van piekergedachten? Dan kan het helpen om de gedachten van je af te schrijven.
 3. Sensorische rust
  Felle lampen, je computerscherm, veel achtergrondgeluiden en mensen die door elkaar praten. Je kunt je dan behoorlijk overprikkeld voelen. Bewust (bijna) alle prikkels wegnemen kan ervoor zorgen dat je helemaal tot rust komt. Je kunt bijvoorbeeld eens in het donker gaan douchen. Alles doen op de tast en ruiken aan de flesjes om erachter te komen welke je nodig hebt voor het wassen van je haren.
 4. Creatieve rust
  Soms loop je even vast op creatief gebied. Je mist het kijken met een ”verwonderende blik”. Kinderen zijn hier heel goed in. Waardeer de mooie dingen om je heen, zoals bijvoorbeeld de natuur of kunst. Neem het allemaal in je op alsof je alles voor het eerst ziet en uiteindelijk zal de creativiteit vanzelf weer komen.
 5. Emotionele rust
  Om tot emotionele rust te komen heb je mensen nodig om je heen waarmee je alles kunt delen. Iemand die positief in het leven staat, iemand waartegen je kunt zeggen hoe het echt met je gaat en gesprekken waarbij de telefoons worden weggelegd.
 6. Spirituele rust
  Wanneer je spirituele rust neemt, neem je de tijd om te mediteren of te bidden.