Wat heeft creativiteit te maken met sporten? Misschien wel meer dan je in eerste instantie zou denken! Verbeelding, oefening, doorzettingsvermogen en inspiratie zijn de vier pilaren als het gaat om creativiteit. En precies dit helpt je ook bij het beoefenen van een sport.

Een voetbaltraining kun je bijvoorbeeld zien als een creatief proces. Er wordt van alles aangeleerd en geprobeerd om letterlijk het doel te bereiken. Het is niet genoeg om de regels te kennen van het spel, je hebt techniek en ruimtelijk inzicht nodig en je wilt ervoor zorgen dat de tegenstander niet van te voren al weet hoe jij gaat winnen.

Iedere sport heeft zijn eigen uitdagingen waarvoor een oplossing nodig is. Dit kan zijn tijdens het beoefenen van de sport, maar ook in een vereniging. Het zichtbaar maken van de club, het werven van vrijwilligers en nieuwe leden. Noem het maar op!

Ook kun je creativiteit stimuleren door je hoofd leeg te maken door te sporten. Zo is bewezen dat fysieke inspanning je hersenen creatiever maakt al vanaf 3x per week 40 minuten wandelen. Doordat je hersenen zich zo verbeteren in het verbinden van de verschillende hersengebieden wordt het steeds makkelijker problemen op te lossen.


Bronnen: Sport en Maatschappij, Love2workout, NPO Radio 1.