Sinds ik werk met kinderen zijn er momenten dat de kinderen niet luisteren, geen zin hebben of gewoon tegendraads zijn. Hartstikke normaal, maar soms kan dit ook even lastig zijn. Dan is het tijd voor actie!

Met geduld kom je heel ver, maar humor werkt vaak nog het beste!

Voorbeeld
Zo was er eens een meisje op mijn werk van 2 jaar oud die niet wilde drinken uit haar beker. Ze vond het wel prima zo, lekker even aan tafel zitten.
Het probleem is, als je eenmaal zegt dat een beker niet leeg hoeft dit vaker gaat voorkomen en dat andere kinderen dit gaan overnemen… En natuurlijk is genoeg drinken ook gewoon gezond.
Naar mij luisterde ze niet, maar misschien wel naar iemand anders?

Ze liep al de hele dag met een knuffeltje rond, die ook gezellig naast haar aan tafel zat. 
Ik pakte het knuffeltje, zette een stemmetje op en deed alsof het knuffeltje alles op wilde drinken. Ook liet ik het knuffeltje doen alsof hij ineens helemaal vergeten was hoe hij moest drinken. Ze begon meteen te lachen en zonder al teveel moeite ging de beker leeg.

Waarom werkt het?
Een speelse aanpak werkt bij kinderen het zorgt voor een bepaald verrassingseffect, waar kinderen dol op zijn! Met een beetje creativiteit kun je zorgen voor minder weerstand. Want hoe bozer, hoe meer verzet!
En niet alleen werkt humor in het moment, maar het is ook nog eens bewezen dat informatie beter blijft hangen bij gebruik van humor. Een techniek waar reclamespotjes maar al te graag gebruik van maken.

Hoe pas je het zelf toe?
Probeer je eigen humor eens toe te passen in de opvoeding of in het contact met kinderen en pas het niveau aan op de leeftijd. Jonge kinderen vinden gekke gezichten en gekke stemmetjes vooral heel grappig. Bij oudere kinderen kom je een heel end met woordspelingen en sarcasme. 

Als een kind zelf niet doorheeft dat het iets doet wat onprettig is, kun je ook eens het gedrag spiegelen. Door dit heel overdreven na te doen, kunnen jullie er samen om lachen!


Bronnen: Geheugen: Humor en lachen om beter te onthouden | Educatie en School: Studievaardigheden (infonu.nl), Humor in de opvoeding (opvoedadvies.nl).