Vorige keer had ik al drie spellen genoemd die je met een groep kinderen kunt doen voor het vergroten van de sociale vaardigheden. Vandaag heb ik er weer drie!

Lettergrepen
Twee kinderen worden even naar de gang gestuurd. Vervolgens wordt er een lang woord bedacht, met veel lettergrepen. Bijvoorbeeld: hot-dog-kraam-pje. Dan wordt de groep verdeeld over het aantal lettergrepen. Ieder groepje krijgt zijn eigen lettergreep. De kinderen van de gang mogen weer binnenkomen. Als de spelleider het teken geeft worden de lettergrepen in willekeurige volgorde gedeeld. De kinderen van de gang proberen nu de lettergrepen in de juiste volgorde te zetten en het woord te raden.

Doorfluistertje
De kinderen zitten in een kring. De spelleider fluistert een boodschap in het oor van een kind. Deze boodschap wordt door iedereen doorgefluistert. Uiteindelijk wordt gekeken of de boodschap nog hetzelfde is als in het begin. Dit spel maakt goed duidelijk hoe belangrijk het is om goed te communiceren.

De geruchtenmolen
De spelleider verteld aan een kind een verhaal, met veel details. De rest van de kinderen staan op de gang. Een voor een worden de kinderen naar binnen geroepen en krijgen ze het verhaal verteld door het kind die het verhaal net nog heeft aangehoord. Hoeveel details worden er onthouden? En klopt het verhaal uiteindelijk nog wel? Moet je alles geloven wat je hoort?